duminică, 20 aprilie 2014

Îngerii celor Patru Elemente II: Ariel și Tharsis
Am văzut în articolul precedent cum se numesc cei patru îngeri ai elementelor naturii și care este oficiul lor de acțiune acordat de Dumnezeu pentru Seraf, Îngerul Focului și pentru Kerub, Îngerul Aerului. Mergem mai departe pentru a vedea cu ce se ocupă ceilalți doi membri ai acestei tetrade a puterii elementale.Tharsis este Îngerul Apei. Numele său provine din ebraică, din cuvântul ”tarșiș” care înseamnă beril. Aceasta este o piatră prețioasă extrem de clară, transparentă și câteodată colorată. Varietatea verde este cunoscută sub numele de smaral iar cea albastră drept acvamarin. Este simbolul apelor și a tot ce ține de  acest regat elemental. 

Tharsis este capul ierarhiei Apei și tot ce ține de apă este coordonat de el. Sub influența lui cad toate persoanele născute în zodiile de apă (Rac, Scorpion și Pești) și cei care au o afinitate mare cu apa. Chiar și membrii anumitor meserii putem considera că sunt guvernați de Tharsis. În trecut, era vorba de pescari, marinari, morari, fântânari, iar în prezent guvernează activitatea marinei și forțelor maritime în general, navigatorilor și negustorilor, exploratorilor dar și biologilor marini, oceanografilor, hidrologilor și specialiștilor din centralele hidroelectrice. 

Tharsis poate fi considerat unul dintre Domnii Civilizației, deoarece toate marile civilizații s-au dezvoltat în vecinătatea râurilor. Istoria începe în Europa de-a lungul Dunării, în Africa de-a lungul Nilului, în Mesopotamia în valea Tigrului și Eufratului și așa mai departe. Chiar legenda Biblică plasează grădina Edenului la confluența a patru fluvii. Apa este elementul dătător de viață, fără de care pământul ar rămâne sterp și uscat, toate sursele de apă dulce fiind potențiale centre de locuire umană. Tharsis guvernează atât creaturile naturale din râuri, mări și oceane, cât și ființele considerate supranaturale asociate cu apa, elementalii numiți în tradițiile europene undine, sirene, nereide sau melusine, în tradițiile arabe jinii apelor sau marizi și întâlnite la toate popoarele lumii. Tharsis are în grijă atât aspectul creator și nutritiv al apei, cât și pe cel distructiv. Sub coordoarea sa au loc structurările bazinelor hidrografice, constiturea și modificarea cursurilor de apă, circularea apei în ciclul său natural și toate modificările climatice și de mediu asociate apei, dar și cele tehnologice. Irigațiile, rețelele de distribuție a apei în comunități sau obținerea energiei electrice, toate sunt sub supravegherea sa. 

Nici un dezastru nu are loc fără știrea lui, fie că este vorba de un naufragiu, de o inundație, de un val tsunami devastator sau chiar de scufundarea unor mari porțiuni de uscat.  Nicio schimbare climatică, de la cea mai mărntă ploaie de vară până la marea Glaciațiune, nu au avut loc fără acceptul său prin mandatul său dat de Dumnezeu asupra Apei. Îi putem cere ajutorul în rugăciune, fie că suntem într-o meserie care îi este atribuită, fie că suntem născuți într-o zodie de apă, fie că vrem să cultivăm în noi calitățile apei.

 Putem să îl chemăm de exemplu pentru a sfinți apa pe care o bem sau cu care ne spălăm, pentru a ne ajuta în purificarea unui loc sau pentru a cere protecție în călătoriile pe apă și chiar pentru învingerea fobiilor legate de aceasta.  Putem spune cu vorba sau cu gândul: „Doamne Dumnezeul meu, Tată atotputernic și Creator al Apei și Vieții, binecuvântează această creatură a Apei, pentru (scop), prin puterea lui Tharsis și a îngerilor săi cei sfinți. Amin.”


Ariel este Îngerul elementului Pământ. Numele său provine din ebraică unde înseamnă ”Leul lui Dumnezeu”, însă anumite surse îl numesc Aral, adică ”Erou”. 

Ariel este capul Ierarhiei Pământului și tot ce ține de pământ este coordonat de el. Sub influența lui cad toate persoanele născute în zodiile de pământ (Taur, Fecioară și Capricorn) și cei care au o afinitate mare cu acest element. 

Chiar și membrii anumitor meserii putem considera că sunt guvernați de Ariel. În trecut, era vorba de agricultori, de pomicultori, de ciobani și de mineri, dar și de olari, zidari sau bijutierii care prelucrau pietrele. Acum putem adăuga acestora pe geologi, cartografi și geofizicieni, cât și pe experții în artele conexe, precum cristaloterapeuți sau specialiștii în feng shui. Constructorii, arhitecții și toți cei care au în grijă așezările umane și construcțiile durabile sunt deasemenea în oficiul lui, și chiar și groparii sau lucrătorii de la pompe funebre.   

Ariel guvernează atât mamiferele, cât și reptilele și insectele, adică toate creaturile care trăiesc pe uscat, mai ales cele care își fac culcușul sub pământ. Deasemenea, guvernează și acele creaturi considerate supranaturale, numite de  folclorul european gnomi sau pigmei, demonii benefici ai arabilor, numiți jinni, care sălășluiesc în locuri ascunse și retrase și mai toată gama de spirite legate de pământ, precum spectrele celor trecuți în cealaltă lume. Ariel guvernează atât aspetele benefice ale pământului, cât și pe cele distructive. Niciun munte nu a fost ridicat fără cunoașterea lui, niciun continent sau insulă nu s-a format fără ca el să fie de față și nicio sămânță nu dă rod fără știrea lui. 

Pașii tuturor oamenilor îi sunt cunoscuți, temeliile locuințelor tuturor stau pe domeniul său, hrana tuturor provine din acesta și tot ce înseamnă viață și moarte sunt legate, pentru om, de regatul pământului. Dezastrele naturale, cutremurele, alunecările de pământ și toate urgiile de acest fel nu au avut niciodată loc fără acceptul său prin mandatul său divin dat de Dumnezeu asupra Pământului.

 Îi putem cere ajutorul în rugăciune, fie că suntem într-o meserie care îi este atribuită, fie că suntem născuți într-o zodie de pământ, fie că vrem să cultivăm în noi calitățile acestui element. Putem să îl chemăm de exemplu pentru a sfinți sarea, mâncarea, pietrele unei temelii sau pentru a ne ajuta în purificarea unui loc, pentru a cere protecție în călătoriile pe uscate sau la intrarea în subteran și chiar pentru învingerea fobiilor legate de pâmânt, precum claustrofobia.  Putem spune cu vorba sau cu gândul: „Doamne Dumnezeul meu, Tată atotputernic și Creator al Pământului și Uscatului, binecuvântează această creatură a Pământului, pentru (scop), prin puterea lui Ariel și a îngerilor săi cei sfinți. Amin.”

Imagini surse: