joi, 9 ianuarie 2014

Îngerii celor Patru Elemente I

În literatura esoterică există câteva nume asociate îngerilor celor patru elemente, însă cel mai des, după cei patru arhangheli, îi vom întâlni ca guvernatori ai acestor elemente ale naturii pe Seraf, Kerub, Tharsis și Ariel.
 
Ori de câte ori un autor, precum Mikhael Omraam Aivanhov sau Peter Deunov,  face referire la Îngerul Apei sau Îngerul Focului, acesta se referă cel mai probabil la unul dintre cei patru. Fiecare dintre ei are o menire, un domeniu, un oficiu și bineînțeles, o ierarhie de nenumărate ființe angelice și  elementare pe care o coordonează. Numele lor sunt destul de generale și cu înțeles larg, un semn că sunt spirite de un nivel extrem de înalt și cu o autoritate deosebită în fața celorlate spirite. 

Nu cunoaștem dacă aceștia sunt sefii întregii ierarhii a elementelor din întreg Universul sau doar în Ierarhia Terrei, deoarece informațiile despre ei sunt extrem de limitate, însă dat fiind faptul că nouă ne sunt cunoscuți sub aceste nume este de ajuns. Locuitorii planetei noastre pot apela la ajutorul ierarhiilor angelice elementare prin intermediul numelor lor iar acest lucru este de ajuns, nefiind necesar și nici util să cunoaștem capii ierarhiilor din alte zone ale sistemului solar sau galaxiei. 

Seraf, Cherub, Tharsis și Ariel pot fi invocați sau chemați în momente extrem de rare, chiar și de cel mai pricept magician, deoarece aceștia vor trimite întotdeauna un emisar care să rezolve problemele. Numele lor fiind menționate pot fi considerate parole sau cuvinte de putere, cu ajutorul cărora magicienii puteau chema în ajutor ființe și mai specializate. 


Seraph sau Seraf este Îngerul Focului. Numele său înseamnă ”flacără, văpaie” sau ”șarpe de foc”. Este capul ierarhiei Focului și tot ce ține de foc este coordonat de el. Sub influența lui cad toate persoanele născute în zodiile de foc (Berbec, Leu și Săgetător) și cei care au o afinitate mare cu focul. Chiar și anumite meserii putem considera că sunt guvernate de Seraf, cele care au legătură cu focul și cu aspectul mai subtil acestuia, lumina. În trecut, era vorba de fierari și de lucrătorii la forjă, de cărbunarii locomotivelor, de tunari și de alchimiști, dar și bucătarii, brutarii și lampagii erau sub tutela sa. 

În zilele noastre, toate profesiile legate de armele de foc și pirotehnică, inclusiv electricitate și electronică îi sunt subordonate. Oriunde are loc o scânteie, oriunde este eliberată energie, căldură și lumină, putem fi siguri că Seraf are cunoștință de asta. Niciun foc de tabără și niciun chibrit nu poate fi aprins fără cunoașterea sa, și niciun incendiu din istorie sau exploxie nu a avut loc fără acceptul său prin mandatul său dat de Dumnezeu asupra Focului. 

Îi putem cere ajutorul în rugăciune, fie că suntem într-o meserie care îi este atribuită, fie că suntem născuți într-o zodie de foc fie că vrem să cultivăm în noi calitățile focului. Putem să îl chemăm de exemplu pentru a sfinți o flacără de lumânare, un cărbune pentru tămâiat, un bețișor parfumat, o candelă sau pentru binecuvânta un foc în natură. Orice acțiune facem este bine să o dedicăm (mental măcar) lui Dumnezeu și să o consfințim. Putem spune cu vorba sau cu gândul: 

„Doamne Dumnezeul meu, Tată atotputernic și Creator al Focului și Luminii, binecuvântează această creatură a focului, pentru (scop), prin puterea lui Seraf și a îngerilor săi cei sfinți. Amin.”


Kerub sau Cherub este Îngerul Aerului. Numele său este posibil să însemne „puternic”, însă el provine din limba asiriană, karibu, unde însemna cel ce se roagă” sau „cel ce mijlocește”.  Este capul ierarhiei Aerului și tot ce ține de aer este coordonat de el. Sub influența lui cad toate persoanele născute în zodiile de aer (Gemeni, Balanță și Vărsător) și cei care au o afinitate mare cu aerul. 

Putem considera că prin natura lor, anumite meserii sunt guvernate de Cherub, cele care au legătură cu aerul și spațiul. În trecut, era vorba de morarii al căror trai depindea de vânt, de crescătorii de păsări și porumbei voiajori și într-o mică măsură, marinarii cu corăbii cu pânze, însă în prezent el guvernează transportul pe calea aerului (tot ce înseamnă aviație, fie ea militară, comercială sau personală), programele spațiale, piloții de elicopter, specialiștii în aeronautică și aerodinamică și astrofizicienii. Deasemenea, meteorologii, experții în energie eoliană, chimiștii care lucrează preponderent cu gaze și chiar și cei ce lucrează în extracția gazului natural sunt tot în domeniul lui Cherub. 

Simplul fapt că suntem oameni și că una dintre cele mai vitale lucruri pentru ființa noastră, oxigenul, face parte din oficiul lui, ar trebui să ne dea de gândit. Fără știrea lui Cherub nici o briză nu adie, nici un vânt nu se stârnește, nici un corp de aer nu se mișcă și nici o respirație nu are loc. Toate fac parte din domeniul său, de la mișcările straturilor de aer și compoziția atmosferei terestre, până la problemele contemporane legate de poluare. Prin decret sfânt are poruncă să supravegheze și să direcționeze furtunile, uraganele, tornadele și toate evenimentele cataclismice acolo unde trebuie, conform Planului Divin. 

Îi putem cere ajutorul și binecuvântarea în rugăciune dacă facem parte din domeniul său, fie prin natura zodiei natale fie prin natura meseriei alese. Practicanții disciplinelor bazate de respirație, precum qi-gong sau pranayama, vor face bine să îi ceară binecuvântare lui Dumnezeu în practica lor și ajutorul ființelor aflate în subordinea lui Cherub. 

Putem chiar cere  purificarea aerului dintr-un loc sau curățarea sa din punct de vedere energetic, toate lucrurile sunt posibile când știm cum și cui să ne adresăm. Putem spune cu vorba sau cu gândul: 

„Doamne Dumnezeul meu, Tată atotputernic și Creator al Aerului și Înălțimilor, binecuvântează această creatură a aerului, pentru (scop), prin puterea lui Cherub și a îngerilor săi cei sfinți. Amin.”


3 comentarii:

Aviva Sarah spunea...

Multumesc mult pentru aceasta postare. Am vazut-o demult, dar acum am avut timp sa o citesc, imi pare rau de raspunsul intarziat. Este un articol foarte interesant si cel mai interesant e ca ai pus formula de rugaciune. Cred ca ti-am tot multumit pana acum, dar iti urez succes in continuare ca de fiecare data. :)

Asterion spunea...

Mulțumesc frumos draga mea, urmează și partea a doua.

ahmed spunea...

Multumesc foarte posibil, vă rugăm să vizitați blog-ul meu umil

شبكة انت والعالم
شبكة انت والعالم
شبكة انت والعالم
شبكة انت والعالم
شبكة انت والعالم