duminică, 15 mai 2011

Amulete şi Talismane


Foarte multă lume interesată de domeniul ocultismului şi esoterismului folosesc aceşti termeni fără a cunoaşte prea bine semnificaţia fiecăruia. Există până şi anunţuri care promit îndeplinirea tuturor dorinţelor prin achiziţionarea unui talisman sau unei amulete, însă ce sunt acestea în mod concret, şi care este diferenţa?
Amuleta este mult mai veche decât talismanul, se pare, şi provine din termenul „amuletum”, care însemna, conform lui Plinius cel Bătrân, „obiect ce protejează omul împotriva necazurilor”. Amuleta are diverse forme, şi este de cele mai multe ori de provenienţă naturală. Pietrele, plantele, părţile uscate sau oasele anumitor animale, penele anumitor păsări sau imaginile acestora erau folosite din cele mai vechi timpuri ca amulete. Se considera că există o virtute ascunsă în ele, iar ţinerea lor aproape de corp transfera această virtute omului. 

 Amuletă gnostică, reprezentând entitatea Abraxas.

Spre exemplu, dacă cineva dorea să se protejeze în trecut de muşcăturile scorpionului, purta asupra sa un scorpion uscat, sau şapte cozi de scorpion, sperând că puterea acestora va ţine departe ceilalţi scorpioni. În timp, au început să fie utilizate doar imaginile lor. În cazul amuletei împotriva scorpionului, există mii  de astfel de artefacte în Orient, unele făcute din metal (fier, cupru, aur, etc), altele din pietre semipreţioase sau ceramică. În timp, scopurile amuletelor au trecut de la natural, la supranatural. Dacă la început omul purta un talisman care să îl apere de atacurile anumitor vietăţi dăunătoare, aceleaşi talismane puteau fi folosite şi împotriva demonilor. Amuletele cu scorpioni erau tipic războinice, iar semnul acestora a ajuns un important ajutor pentru cei care doreau să îndepărteze răul. Încetul cu încetul, scorpionul a început să fie doar desenat, şi nu sculptat. Apoi, pe lângă el au fost aşezate anumite formule magice, care sporeau puterea. Nume ale lui Dumnezeu, nume ale îngerilor  sau versete din Biblie sau Coran au fost folosite de multe ori pentru a amplifica forţa magică a imaginii scorpionului. Noi luăm acest exemplu pentru că este cel mai la îndemână, însă cu toate amuletele s-a întâmplat ceva similar mai devreme sau mai târziu: au devenit talismane. Talismanul este foarte diferit de amuletă. Acesta este mult mai specific, iar fabricarea sa este o adevărată artă, cunoscută şi practicată de foarte puţini. În primul rând talismanul conţine figuri magice sau cuvinte tainice care acţionează, iar modelul în sine nu are niciun efect dacă nu este făcut cu credinţă. Talismul trebuie creat dintr-un anumit material (pergament, hârtie sau metal), într-o anumită perioadă de timp determinată astrologic. Talismanele sunt de obicei acele diagrame care înfăţişează tot felul de figuri geometrice, înconjurate de litere şi propoziţii. Ca exemplu, scorpionul care alungă  răul este punctul central de interes într-un talisman kabbalistic din lucrarea de magie numită „Cheia lui Solomon”. În interiorul a două cercuri concentrice vedem desenul unui scorpion, iar între cele doua cercuri, formula magică în ebraică este nici mai mult nici mai puţin decât un verset din Psaltire: „Pe aspidă şi pe vasilisc vei păşi şi vei călca în picioare leul şi balaurul.”(Ps.90:13). 

 Talisman kabbalistic extras din Clavicula lui Solomon.

Există pe piaţă multe astfel de talismane, care arată deosebit, însă din punct de vedere iniţiatic, sunt nule. Făcute din tot felul de metale inferioare, în serie, fără a li se acoorda vreo atenţie specială, aceste talismane sunt la fel de folositoare ca orice bijuterie ieftină. Singurul care le poate conferi o putere este Magul. Nu trebuie să duceţi aceste talismane la un anumit mag. Magul este omul însuşi, care ştie să apeleze la ajutorul lui Dumnezeu. Iar dacă omul ştie să facă acest lucru, nu mai are cu adevărat nevoie de o bijuterie ieftină. Omul are puterea de a infuza putere şi esenţă vitală în orice obiect, iar acest poate deveni un talisman. Pietrele semipreţiose, obiectele dragi cu o încărcătură emoţională sau anumite fotografii pot deveni bune talismane în mainile unui om care ştie să le încarce. Înainte de asta însă, precum spunea şi Omraam Aivahnov, trebuie să devenim noi înşine talismane. Dacă putem să chemăm în noi şi să primim lumina şi iubirea divină, o putem transfera şi unui obiect. Dacă avem în  noi curaj, credinţă şi putere, le putem transfera şi pe acestea într-un obiect magic. Un om care crede că aceste lucruri nu există în el, nu poate crea şi nici nu se poate folosi de un talisman. Există o sumedenie de talismane, şi contrar credinţei generale, nu toate sunt kabbalistice. Unii oameni au oroare de cuvântul „talisman”, sau „amuletă”, dar totuşi poartă la gât o cruciuliţă sau un medalion sfinţit. Se grăbesc să spună că talismanele sunt păgâne, dar apoi merg şi aprind o lumânare la icoana sfântului preferat. Se îngrozesc când aud de astrologie sau de ore şi timpuri magice, însă aşteaptă o anumită zi din an să-l  sărbătorească pe Hristos. Magie există pretutindeni, indiferent de religie, şi fiecare credinţă are talismanele sale. 

luni, 2 mai 2011

Activarea si Curatarea Chakrelor

În cest articol dorim să propunem un exerciţiu scurt şi eficient menit să cureţe şi să activeze chakrele, dar şi să ofere o bună protecţie energetică pe toate nivelurile. Prima variantă a acestui exerciţiu era destinată practicanţilor avansaţi de Reiki, însă câteva modificări simple îl fac universal valabil. Simbolul cu care vom lucra este crucea, deoarece are o semnificaţie aparte şi o valoare energetică extrem de mare. Vor fi necesare câteva trepte: vizualizarea chakrei în lumina corespunzătoare, desenarea unei cruci de lumină, absorbirea crucii şi enunţarea unor formule. Fiecare chakră va avea forma unui con de lumină, ca un vortex care se deschide dinspre interior spre exterior. Vom lucra în pas cu respiraţia. Deasupra fiecărei chakre se va vizualiza o cruce de lumină, cu braţe egale, luminând puternic odată cu expiraţia noastră. Când inspirăm, vom vizualiza inspirarea crucii, adică odată ce tragem aer în plămâni, vom „trage” şi crucea în conul chakrei deasupra căreia este făcută, ajungând să se contopească în centrul ei, în interiorul structurii noastre lăuntrice. Fiecare formulă de cele trei, pe care le vom folosi, conţine câte trei cuvinte-cheie, trei verbe care acţionează ca întreaga propoziţie pe care o prescurtăm. Cele trei secvenţe vibraţionale sunt: 1. „Accesez. Activez. Energizez”. 2. „Deschid. Purific. Eliberez.” 3.”Amplific. Echilibrez. Sigilez.”. Fiecare din aceste parole trebuie să trimită gândul şi atenţia la semnificaţia lor, după cum urmează:
1.Accesez Sursa Divină şi refac legătura cu Ea.
2. Activez acest centru de energie.
3. Energizez acest centru al fiinţei mele, la cote optime.
4. Deschid acest centru pentru a fi purificat.
5. Purific acest centru, pentru buna lui funcţionare.
6. Eliberez energiile nedorite, grele şi perturbante.
7. Amplific lumina care se revarsă în şi din acest centru.
8. Echilibrez acest centru cu el însuşi şi cu restul sistemelor mele fizice, energetice şi spirituale.
9. Sigilez cu iubire acest centru de energie vitală pentru a nu suferi interferenţe negative din partea nimănui.
Aceste afirmaţii nu trebuiesc citite de pe o foaie de hârtie, şi nici nu trebuiesc memorate. Este destul să reţinem, primul cuvânt şi să îi oferim întreaga încărcătură a propoziţiei. Spre exemplu, când spunem „Eliberez”, nu spunem întreaga propoziţie, însă mintea noastră va şti ceea ce eliberează:  energiile nedorite care încă sunt reţinute în chakre, energiile grele şi obtuze create de noi înşine sau preluate de la alţii, gândurile disonante, emoţiile negative, şi aşa mai departe. Nu spunem cu voce tare aceste lucruri, nici măcar cu vocea minţii, dar suntem conştienţi că odată spus cuvântul Eliberez, acest proces are loc. Punem întreaga noastră concentrare în spunerea lui, conştientizăm cu mintea ceea ce el înseamnă, simţim cu sufletul ceea ce el produce, şi rostim cu corzile vocale fizice manifestarea lui, cuvântul audibil, iar astfel efectul este garantat pe toate sistemele energetice, cu cea mai mare eficacitate. Până în momentul în care veţi face exerciţiul propriu-zis, recomandăm să citiţi de câteva ori propoziţile şi să repetaţi cuvintele cheie, repetând semnificaţia lor mental şi conştientizând ceea ce înseamnă. Parolele fiind învăţate, vom începe.
Ne vom alege o poziţie comfortabilă, cu spatele drept. Ne vom relaxa şi ne vom concentra asupra respiraţiei câteva clipe. Apoi ne vom concentra atenţia asupra chakrei Coroanei, Sahasrara, şi legăturii noastre Divinul. În pas cu respiraţia vom face următorii paşi:
1. (Inspirăm) Vizualizăm chakra, conul de culoare albă sau violet, care porneşte din creştet, şi ne fixăm atenţia acolo.
2.(Expirăm) Vizualizăm cum desenăm deasupra acesteia, la câţiva centimetri de corp, o linie verticală de lumină.
3. (Inspirăm) Vizualizăm cum desenăm şi linia orizontală, formând o cruce perfectă de lumină cu braţe egale.
4. (Expirăm) Crucea străluceşte şi mai puternic, umplându-se de lumină.
5. (Inspirăm) Aşa cum tragem aerul în plămâni, tragem şi crucea în interiorul chakrei, în corp, contopind-o cu noi.
6. (Pe expiraţie), rostim „Accesez. Activez. Energizez”.
Vom mai face încă două cruci, în acelaşi mod. La cea de-a doua vom rosti „Deschid. Purific. Eliberez.”iar la a treia, ”Amplific. Echilibrez. Sigilez.” După câteva clipe, vom trece la următorul centru enegetic, Chakra Ajna, de culoare indigo, rostind cele trei formule împreună cu inspiraţiile crucilor energetice. Centrul gâtului sau Vishuddha, este de culoare albastră, centrul inimii sau Anahatha, este verde sau roz, centrul Manipura sau plexul solar este galben, cel ombilical, Svadhistana, are culoarea orange, iar cel sacral, Muladhara, roşie.  Putem folosi culoare chakrei pe care o activăm pentru a desena crucea, sau o putem vizualiza în luminăm albă pură, nu contează foarte mult. Recomandăm pentru început o practică lentă, atentă şi cu răbdare. Deşi ţine mai mult timp, efectele sunt deosebite, iar semnificaţiile mantrelor se fixează mai bine. După o repetare zilnică, putem realiza acest exerciţiu şi în câteva minute, în pauza de masă sau în mijloacele de transport în comun. Importantă este claritatea intenţiei şi perseverenţa. Curăţare plăcută!