marți, 8 noiembrie 2011

Arhanghelul Suriel
Am văzut  care este legătura dintre cei doi îngeri ai focului şi care sunt atribuţiile lui Nuriel. Dar ce ştim oare despre Suriel? Numele său înseamnă în limba ebraică „Ia-mă (la Tine), Doamne”, „Du-mă (alături de Tine), Doamne” şi din pricina asemănării fonetice, acesta a fost confundat deseori cu Sariel. Este unul dintre arhanghelii sărbătoriţi de către Biserica Ortodoxă Coptă (Etiopiană), iar sărbătoarea sa în calendarul bisericesc este în ziua 27 a lunii Tubah. Este unul dintre cei mai „vârstnici” îngeri atestaţi în documente, înafară de clasicii Mikael şi Gabriel, în manuscrisele eseniene de la Marea Moartă. Alături de Salathiel este menţionat în cartea apocrifă „Viaţa lui Adam şi a Evei”, fiind cei care îi transportă pe cei doi prin văzduh de pe culmea unui munte înalt.

        După anumite traditii, Suriel este cel care i-a adus cunoaşterea lui Moise, dar şi cel care i-a luat sufletul după moarte... Deasemenea este unul dintre cei 12 îngeri ai Prezenţei Divine şi unul din cei 7 îngeri care conduc lumea.

        În cărţile de magie, lui îi revine conducerea îngerilor lunii Tişrei din calendarul iudaic, fiind primul înger atribuit acestei luni. Aceasta corespunde îndeaproape zodiei Balanţei, iar în listele îngerilor zodiacali îi găsim deseori pe Uriel şi pe Zuriel. Nu din întâmplare, bineînţeles: ambii sunt asociaţi cu dreptatea divină şi cu echilibrul. Dreptatea, adevărul, corectitudinea, simbolizate de balanţă, sunt de fapt echilibrul aplicat în momentul în care lucrurile deviază de la sensul lor normal. 

        Suriel este prin tradiţie instructorul lui Moise, dar şi cel care vine să îi ia sufletul după promisiunea făcută acestuia de către Dumnezeu. Tradiţiile etiopiene şi arabe au o legendă deosebit de interesantă conform căreia Suriel ar fi chiar Îngerul Morţii. Nimeni nu ştie exact cum a murit acesta şi unde anume îi este mormântul, iar acest mister se pare că a dat naştere mitului conform căruia ar fost îngropat chiar de către îngeri. Legenda spune că Moise, ajuns deja la o vârstă destul de înaintată, îi cere lui Dumnezeu să îi dezvăluie când anume va muri, iar Domnul îi îndeplineşte dorinţa, însă doar pe jumătate: îi spune că va muri într-o Vineri. Moise începe aşadar să se pregătească de trecerea la cele veşnice, şi în fiecare Vineri se îmbracă în straiele sale de moarte, făcându-şi rugăciunea şi pregătindu-se sufleteşte pentru a-şi întâmpina sfârşitul. Însă moartea nu survine nici prima, nici a doua oară, nici multe vineri de-a rândul, astfel încât profetul dă uitării acest lucru. Însă în Vinerea promisă, în timp ce se afla în rugăciune pe muntele Sinai, este deranjat de un tânăr ciudat care îi adresează salutul tradiţional. Fiind speriat de felul de a fi şi de vocea tânărului, acesta îl întreabă cine este. Răspunsul său îi surprinde şi mai tare, aflând că este însuşi îngerul morţii, Suriel. După ce i se dă voie să-şi ia rămas bun de la familie, Moise iese din casă şi pleacă năucit de cele ce i se întâmplaseră. Pe drum întâlneşte trei îngeri ai Domnului, care luaseră chipul a trei tineri ce săpau un mormânt. “Pentru cine să fie acest mormânt?” îi întrebă el. “Pentru prea-iubitul Domnului”, răspunseră îngerii. “Atunci vă voi ajuta cu bucurie.” Terminănd de săpat, tinerii îi spun: “Nu ştim dacă mormântul săpat este destul de mare. Nu vrei să te cobori într-însul? Căci cel ce va fi îngropat aici era clădit cam ca tine.” Odată coborât în mormânt, Suriel apare în faţa sa şi îl salută: “Pacea să fie asupra ta, o Moise, fiul lui Amran!”. Cu ultimele cuvinte Moise îi răspunde, “Pacea să fie şi asupra ta”, şi închise ochii. 

        Tradiţiile îl consideră aşadar îngerul blând al Morţii, sau îngerul sfârşitului. Nu ne putem mira de acest rol al său, de patron al sfârşiturilor fireşti, din moment ce însuşi numele său extrimă dorinţa omului de a-şi termina existenţa când îşi simte sfârşitul aproape: Ia-mă la tine, Doamne...

Aşa cum Nuriel cunoaşte toate concepţiile şi naşterile din lume, tot aşa Suriel cunoaşte toate morţile. Deşi sunt două aspecte diferite ale aceluiaşi arhanghel, sufletele ce vin să se întrupeze îl cunosc drept Nuriel iar cele ce îşi sfârşesc existenţa îl ştiu sub numele de Suriel. 

        La fel ca şi Nuriel, Suriel este un înger al protecţiei, şi îi putem cere ajutorul când simţim că suntem ameninţaţi. Îi putem adresa lui Dumnezeu rugăciuni pentru cei dispăruţi, pentru a avea parte  de ghidarea sa şi de protecţia sa acolo unde au ajuns după moarte. Invocaţia sa este:  
 
 “Prin numele lui Dumnezeu Cel Prea Puternic, Elohim-Gibor, te chem, prea-luminat şi prea-puternic arhanghel Suriel, pentru a mă ghida în siguranţă şi a mă proteja de puterile vrăjmaşului, Aici şi Acum. Amin!”
 
Imagine:

9 comentarii:

Anonim spunea...

Toate aceste informatii despre ingeri si arhangheli de unde provin? Cum pot fi verificate si care a fost sursa lor originala?
Nu vorbesc neaparat de dovezi fizice, gen "sa imi arate cineva o pana de inger", dar...totusi, ceva dovezi pertinente ar fi interesant sa fie prezentate.

Asterion spunea...

In fiecare articol incerc sa tin datele bibliografice la minimum, pentru a nu plictisi. Daca vrei, citeste cartile apocrife, In special cele mentionate in text, precum Cartea lui Enoh, Cartea lui Adam si Evei. Apoi, poti discuta cu un preot din Biserica Ethiopiana, si poate cu unul din cea siriana.
Mentiunile sporadice din Kabbala le gasesti in lucrarile lui Moise Schwab, Joshua Trachtenberg sau Gershom Scholem, printre altii.

Nu inteleg ce vrei sa spui prin dovezi pertinente. Arhanghelul Suriel este la fel de real ca arhanghelul Gabriel. Nici despre el nu prea avem dovezi, ci doar traditii.

Anonim spunea...

As putea citi cele mentionate de tine, dar asta pentru mine nu reprezinta dovezi.
M-ar interesa ce dovezi proprii ai putea aduce tu ca aceste informatii sunt reale. Ceva ce ai descoperit singur si care ti-a oferit informatii incontestabile. Din punctul meu de vedere, o bibliografie impresionanta nu valideaza o informatie. Ce-i drept, nici nu o invalideaza...
Nu spun ca exista sau ca nu exista ingeri, indiferent care ar fi ei, doar caut originea informatiilor pe care le au oamenii despre ei.

Asterion spunea...

Draga anonim, originea credintelor pe care o au oamenii despre ei se afla in cartile mentionate, care urmaresc trditiile orale sau scrise.

Eu nu iti pot dovedi concret o realitate spirituala, nu am aceasta putere...

Eu scriu si discut ceea ce stiu si cunosc din traditie, nu din ce discut eu cu ingerii.,

Daca gvrei sunt multi channeleri care vorbesc cu ingerii si pentru o suma frumoasa iti spun si incarnarile trecute, Eu nu fac parte din ei.

Nu am cum sa iti dovedesc ca acesti ingeri exista si fac ceea ce fac mai mult decat imi poti doedi tu ca exista Sfantul Andrei.

Dinceea ce am lucrat eu cu ei stiu ca aceste informatii sunt reale, insa rezultatele nu sunt pentru public.

Anonim spunea...

Multumesc pentru raspuns.

Anonim spunea...

"Arhanghelul Suriel este la fel de real ca arhanghelul Gabriel. Nici despre el nu prea avem dovezi, ci doar traditii." Atunci ce intelegi tu prin cuvantul "real" ?

La fel de... real pe cat este de real faptul ca daca au existat Adam si Eva cu adevarat ca si unici stramosi ai omenirii, atunci noi suntem produsul unor repetate incesturi ?

Asterion spunea...

Dragă anonim, Biblia are multe lacune. Tradițiile legate de aRhanghelul Suriel nu se află în Biblie, deci nu mă raportez la ea ca sursă a informațiilor.

Mitul adamic nu are nicio pertinență în discuția desre îngeri.

Cărțile de istorie conțin informații incerte, care sunt din când în când contrazise de noile descoperiri. Aceste informații incerte anulează automat toate informațiile conținute în respectivele cărți? Cred că nu.

Judecă deschis.

Anonim spunea...

Buna ziua. Puteti sa ma ajutati, cumva, am visat un barbat care a spus ca a fost trimis de Arhanghelul Suriel, nici nu amn stiut cine este pana nu am citit articolul dvs. Ma intreb care ar fi mesajul...

Asterion spunea...

Stimate domn, e un vis, de unde să știu eu? fără supărare. Dacă îl visați pe Mihai Viteazul bănuies că nu o să consultași un istoric să vă tălmăcească visul..