duminică, 15 mai 2011

Amulete şi Talismane


Foarte multă lume interesată de domeniul ocultismului şi esoterismului folosesc aceşti termeni fără a cunoaşte prea bine semnificaţia fiecăruia. Există până şi anunţuri care promit îndeplinirea tuturor dorinţelor prin achiziţionarea unui talisman sau unei amulete, însă ce sunt acestea în mod concret, şi care este diferenţa?
Amuleta este mult mai veche decât talismanul, se pare, şi provine din termenul „amuletum”, care însemna, conform lui Plinius cel Bătrân, „obiect ce protejează omul împotriva necazurilor”. Amuleta are diverse forme, şi este de cele mai multe ori de provenienţă naturală. Pietrele, plantele, părţile uscate sau oasele anumitor animale, penele anumitor păsări sau imaginile acestora erau folosite din cele mai vechi timpuri ca amulete. Se considera că există o virtute ascunsă în ele, iar ţinerea lor aproape de corp transfera această virtute omului. 

 Amuletă gnostică, reprezentând entitatea Abraxas.

Spre exemplu, dacă cineva dorea să se protejeze în trecut de muşcăturile scorpionului, purta asupra sa un scorpion uscat, sau şapte cozi de scorpion, sperând că puterea acestora va ţine departe ceilalţi scorpioni. În timp, au început să fie utilizate doar imaginile lor. În cazul amuletei împotriva scorpionului, există mii  de astfel de artefacte în Orient, unele făcute din metal (fier, cupru, aur, etc), altele din pietre semipreţioase sau ceramică. În timp, scopurile amuletelor au trecut de la natural, la supranatural. Dacă la început omul purta un talisman care să îl apere de atacurile anumitor vietăţi dăunătoare, aceleaşi talismane puteau fi folosite şi împotriva demonilor. Amuletele cu scorpioni erau tipic războinice, iar semnul acestora a ajuns un important ajutor pentru cei care doreau să îndepărteze răul. Încetul cu încetul, scorpionul a început să fie doar desenat, şi nu sculptat. Apoi, pe lângă el au fost aşezate anumite formule magice, care sporeau puterea. Nume ale lui Dumnezeu, nume ale îngerilor  sau versete din Biblie sau Coran au fost folosite de multe ori pentru a amplifica forţa magică a imaginii scorpionului. Noi luăm acest exemplu pentru că este cel mai la îndemână, însă cu toate amuletele s-a întâmplat ceva similar mai devreme sau mai târziu: au devenit talismane. Talismanul este foarte diferit de amuletă. Acesta este mult mai specific, iar fabricarea sa este o adevărată artă, cunoscută şi practicată de foarte puţini. În primul rând talismanul conţine figuri magice sau cuvinte tainice care acţionează, iar modelul în sine nu are niciun efect dacă nu este făcut cu credinţă. Talismul trebuie creat dintr-un anumit material (pergament, hârtie sau metal), într-o anumită perioadă de timp determinată astrologic. Talismanele sunt de obicei acele diagrame care înfăţişează tot felul de figuri geometrice, înconjurate de litere şi propoziţii. Ca exemplu, scorpionul care alungă  răul este punctul central de interes într-un talisman kabbalistic din lucrarea de magie numită „Cheia lui Solomon”. În interiorul a două cercuri concentrice vedem desenul unui scorpion, iar între cele doua cercuri, formula magică în ebraică este nici mai mult nici mai puţin decât un verset din Psaltire: „Pe aspidă şi pe vasilisc vei păşi şi vei călca în picioare leul şi balaurul.”(Ps.90:13). 

 Talisman kabbalistic extras din Clavicula lui Solomon.

Există pe piaţă multe astfel de talismane, care arată deosebit, însă din punct de vedere iniţiatic, sunt nule. Făcute din tot felul de metale inferioare, în serie, fără a li se acoorda vreo atenţie specială, aceste talismane sunt la fel de folositoare ca orice bijuterie ieftină. Singurul care le poate conferi o putere este Magul. Nu trebuie să duceţi aceste talismane la un anumit mag. Magul este omul însuşi, care ştie să apeleze la ajutorul lui Dumnezeu. Iar dacă omul ştie să facă acest lucru, nu mai are cu adevărat nevoie de o bijuterie ieftină. Omul are puterea de a infuza putere şi esenţă vitală în orice obiect, iar acest poate deveni un talisman. Pietrele semipreţiose, obiectele dragi cu o încărcătură emoţională sau anumite fotografii pot deveni bune talismane în mainile unui om care ştie să le încarce. Înainte de asta însă, precum spunea şi Omraam Aivahnov, trebuie să devenim noi înşine talismane. Dacă putem să chemăm în noi şi să primim lumina şi iubirea divină, o putem transfera şi unui obiect. Dacă avem în  noi curaj, credinţă şi putere, le putem transfera şi pe acestea într-un obiect magic. Un om care crede că aceste lucruri nu există în el, nu poate crea şi nici nu se poate folosi de un talisman. Există o sumedenie de talismane, şi contrar credinţei generale, nu toate sunt kabbalistice. Unii oameni au oroare de cuvântul „talisman”, sau „amuletă”, dar totuşi poartă la gât o cruciuliţă sau un medalion sfinţit. Se grăbesc să spună că talismanele sunt păgâne, dar apoi merg şi aprind o lumânare la icoana sfântului preferat. Se îngrozesc când aud de astrologie sau de ore şi timpuri magice, însă aşteaptă o anumită zi din an să-l  sărbătorească pe Hristos. Magie există pretutindeni, indiferent de religie, şi fiecare credinţă are talismanele sale. 

6 comentarii:

karma police spunea...

si unul si altul sint nule, indiferent dinc e sint facute daca nu sint chemati aliatii sa locuiasca in ele..puterea lor vine din puterea aliatilor

Asterion spunea...

a existat o contradictie puternica in ceea ce priveste puterea imaginilor magice. Unii sunt de parere ca puterea lor vine din caracterele inscrise pe ele care aduc vibratia planetara specifica in manifestare (ruhaniyat), altii ca prin intermediul lor lucreaza servitorii de diverse categorii (muwakil). Si unii si ceilalti au dreptate. Insa trebuiesc activate cum se cuvine, lucru ce lipseste in talismanele care se gasesc pe piata.
Nu cred ca servitorii sau aliatii cum le spui tu locuiesc in ele, maidegraba sunt atasate lor prin intermediul ritualului de consacrare, care dureaza mult timp.

Anonim spunea...

As avea nevoie de un sfat. Scumpul meu nepot in varsta de 24 de ani se simte atras de stiintele oculte . Doar atras , nu practica, doar citeste cate ceva pe ici pe colo. De curand isi doreste foarte mult sa isi faca un tatuaj, mai bine spus doua. a ales sa isi tatueze ,,tetragrammatonul " pe piept in dreptul inimi...si sigiliul lui Nith-Haiah pe brat. Se expune vre-unui pericol? Au vre-un efect sigiilile tatuate, asupra persoanei?

Asterion spunea...

Dragă anonim, depinde ce este Tetragrammatonul. Fie este numele ebraic al lui Dumnezeu, YHVH, fie este amuleta kabbalistica pentagramatică desenată de Eliphas Levi și popularizată ca talisman pe la noi în anii 90. Ambele sunt foarte benefice, cu condiția să le facă foarte corect: în alfabetul ebraic există mari asemănări între litere, de exemplu literele He si Heth sunt aproape identice, una prezentand o ligatura, cealalta nu, la fel si cu litera Thav: e de ajuns să fie un pic stilizat corpul literei H pentru a deveni Th, ajungand sa fie scris YTVT, care e un nonsens.

Si sigiliul lui Nithaiah (nu il despartiti astfel in silabe, banuiesc ca e ingerul sau natal), nu cred ca poate avea efecte negative.

Eu zic ca decat sa tatueze sigilii demonice sau cranii si alte morbiditati, aceste semne sunt mult mai benefice.

O zi frumoasa, multa lumina si dvs si nepotului.

Anonim spunea...

Multumesc de raspuns . Grija mea era de efectul sigiliilor tatuate . Cat despre corectitudinea cu care vor fi efectuate literele ebraice ma voi asigura personal sa fie desenate corect.Ingerul lui natal este Umabel. El a ales sigiliul lui Nithaiah deoarece stie ca una din beneficiile acestui inger sunt puterile oculte si viziuni profetice.
Frica mea era in legatura cu efectul tatuajului asupra lui deoarece consider ca inca nu are mintea destul de matura sa inteleaga ca pot exista si aspecte negative, tinand cont ca este vb de un tatuaj permanent.

Asterion spunea...

Sunt sceptic. Un magician pune extrem de multă muncă în efectuarea unui talisman și în consacrarea lui pentru a avea efect. O simplă scriere sau tatuare nu îi confer mai multă putere decât oricare alt model, fie el și un muțunache roz..