miercuri, 30 martie 2011

Runele: Mituri şi Greşeli


De când au început să capete popularitate, runele au fost asociate de diverşi oameni cu tot soiul de lucruri, concepte şi idei cu care nu au nici cea mai mică legătură.

1. Runa goală. În cele mai multe seturi de rune, există câte o piesă goală, care la început fusese introdusă pentru a înlocui o piesă în cazul în care este pierdută sau deteriorată. Autorul Ralph Blum, care a popularizat divinaţia cu rune în anii ’80, a decis să o introducă în sistemul divinatoriu. A botezat această invenţie cu numele de WYRD, reprezentând forţa oarbă care poate acţiona în viaţa noastră, necunoscutul, providenţa. Un fel de concept karmic, profilat pe terminologia nordică. Acest concept este cu totul şi cu totul invenţia lui Blum, maeştrii runelor necunoscând un astfel de concept. Ceea ce se presupune că aduce această rună este întocmai ceea ce aduce Ansuz, aşa că nu numai că este o rună falsă, dar şi una inutilă. De obicei divinatorii care folosesc această rună nu au o înţelegere profundă a acestui sistem, iar învăţătura lor se bazează pe cărţi moderne, de popularizare. Este indicat să păstrăm simetria şi ordinea sacră a runelor, deorece urmăreşte un scop bine definit şi are un simbolism aparte. Adăugarea unei rune inutile l-ar destabiliza şi l-ar face ineficient. 

2. Rune fictive. Există o lungă istorie a runelor fictive. Unele seturi sunt în întregime inventate, altele sunt pur şi simplu setul Futhark, „îmbunătăţit”. Cel mai vechi set cu rune adăugate poate fi considerat setul anglo-saxon, având trizecişitrei de  semne. Runele Armanen, în număr de optsprezece, au fost publicate în 1902 de misticul austriac Guido von List, iar rivalul său, Karl Maria Willigut, a publicat şi el, la rândul său, un set de douăzecişipatru de rune. Acestea sunt seturi originale, dar care au un fundament magic, deci le putem numi autentice. Au destul de mulţi adepţi şi pot fi considerate eficiente. Cu toate acestea, au existat nenumărate exemple de seturi de rune fictive, care nu au legătură cu divinaţia. Autorul J.R.R. Tolkien a inventat, printre multele limbi ale Pământului de Mijloc, runele elfilor, sau Cirth, care pot avea până la şaizeci de semne. Acestea, împreună cu multitudinea de alfabete fictive inventate mai apoi, fie pentru cărţi, fie pentru jocuri video, sunt lipsite de tradiţie şi nu pot fi folosite în divinaţie. Dar nici autorii români nu se lasă mai prejos: semnatarii cărţii „Magie şi mistere: Rune”, sub pseudonimele de Anton Nicholaus şi Loan Gallien, introduc o rună în întregime fictivă, Takad, pe lângă runa Wyrd, care simbolizeză maleficul.

3. Corelaţii fictive. În cartea mai sus-amintită, autorii pun runele în legătură cu tradiţia kabbalistică, esoterismul iudaic şi creştin, în principal cu cei douăzecişi patru de bătrâni ai Apocalipsei. Trebuie să acceptăm faptul că maeştrii nordici care au creat runele nu aveau nicio legătură cu literatura apocrifă iudaică şi nici cu kabbala. Înafară de numărul 24, runele nu au niciun fel de legătură cu Apocalipsa lui Ioan. Cele două sunt sisteme total diferite, şi nu trebuie să tragem concluzii pripite privind legăturile dintre cele două. (Ar fi mai corect să presupunem că publicaţia Penthouse şi Pentateuhul au o legătură mistică doar pentru că ambele încep cu PENT...) Sistemul de credinţe nordic este fundamental diferit de cel iudeo-creştin, mitologiile celor două sunt total diferite şi viziunile despre lume şi spirit sunt şi ele divergente. Nu există nicio legătură între literatura mistică creştină şi rune.

4. Utilizări abuzive. Din păcate foarte multă lume cade pradă dorinţei de a face un profit rapid pe calea spiritualităţii. Una dintre utilizările abuzive ale runelor pe care l-am observat este aşa-numitul Reiki Runic. Runele şi Reiki-ul japonez nu au nimic de-a face unul cu celălalt. Da, runele sunt simboluri extrem de puternice, care pot fi folosite în lucrări magice. Da, runele pot fi folosite în vindecare. Da, runele pot activa în om puteri latente de care se poate folosi spre binele celuilalt. Însă nu, runele nu trebuiesc folosite neapărat cu Choku Rei şi cu Day Ko Myo; runele nu trebuiesc aplicate decât cu mare discernământ asupra unei fiinţe vii; nu, nu trebuie plătită o sumă obscenă pentru a primi o iniţiere, runele pot fi folosite de oricine, chiar dacă nu are diplomă de Maestru Reiki.
Există o anumintă măsură şi un bun simţ când vine vorba de rune şi bani. Divinaţia trebuie plătită, deoarece se efectuează un schimb enegetic. Cursurile de învăţare a runelor trebuiesc plătite, deoarece mijloacele de care are nevoie cel care predă nu sunt nici ele gratuite. Cărţile despre rune şi seturile de rune trebuiesc şi ele plătite. Însă nu trebuie să plătiţi tot felul de iniţeri, pe niciun sistem de vindecare sau de lucru energetic cu rune. Nu trebuie să aveţi diplome şi nici graduri de Maestru Reiki pentru a lucra cu ele. Trebuie doar să cercetaţi şi să lucraţi pe cont propriu.     

Apel către bun simţ: Articolul şi ilustraţia îmi aparţin. Cei care copiază aceste articole pentru blogul sau site-ul propriu sunt rugaţi să pună această frază dedesubt:
Articol preluat de pe www.asterionmage.blogspot.com

6 comentarii:

Zanaffar spunea...

Daca imi permiti doresc sa adaug ceva. Sunt de acord cu tine ca "The Blank Rune" este inventia lui Blum, dar in cartea lui nu ii da semnficiatia pe care l-ai prezetnat si de aceea nu seamana cu Ansuz. Imi permit sa afirm aceste lucruri deoarece am in mana cartea lui din 1982 published by Oracle Books, Los Angeles, California si mai am o noua editie din 1990 BCA publishing si in ambele carti scrie despre the Blank Rune in felul urmator:" Blank is the end, blank the beginning. This is the Rune of total trust and should be taken as exciting evidence of your most immediate contact with your own true destiny which, tine and again, rises like the phoenix from the ashes of what we call fate. The blank rune can portend death. But that death is usually symbolic, and may relate to any part of your life as you are living it now. Relinquishing control is the ultimate challenge for the spiritual warrior...."
Sper ca nu te-am ofendat cu acest comentariu si incaodata sunt total de acord cu tine in toate celelalte aspecte.
Felicitari pt articol si pt munca depusa.
Blessed be!

Asterion spunea...

Oho! Uite asta imi place, cercetare temeinica, nu doar websurfing pe pagini New Age! Nu stiu, pentru mine, aceasta Wyrd intrupeaza atat Karma si necunoscutul, cat si Vointa Zeilor, asa cum providenta era perceputa la nordici. Parerile pot sa difere bineinteles. Anumite aspecte ale lui Wyrd sunt intrupate de Ansuz, altele de Eihwaz, si unele si de Perthro. Nu cred ca aduce nimic nou in set, atata tot. Este un fel de miez al zarului: este acolo, dar e irelevant. Multumesc pentru aprecieri si felicitari si tie pentru blog. Acum, sper sa nu te superi ca eu nu postez acolo, dar prefer sa ramana asa, din respect pentru dorintele celorlalti membri ;) Numai bine si mult succes in toate!

Zanaffar spunea...

Si in viziunea lui Blum runa respectiva reprezinta necunoscutul si karma, tot ceea ce ai scris tu apare si in carte, cu diferenta ca sunt aspecte secundare el pune accentul pe descoperirea de sine si (r)evolutia spirituala. Iti impartasesc opinia, este o runa irelevanta deoarece nu ofera nimic nou, faptul ca reprezinta necunoscutul nu avantajeaza pe nimeni cu nimic, eventual numai incurca lucrurile. Oricum am observat ca cel putin aici in Marea Britanie asa zisii cititori de rune habar nu au de semnificatia lor adevarata, chiar si cartile lui Blum (care le prezinta intr-o maniera destul de simpla si accesibila) ii mult prea complicat pt ei.
Referitor la blogul meu, eu sunt singurul membru si nu ma derajnezi cu nimic asa ca daca ai o opinie sau ceva de adaugat feel free to do so.
Blessed be!

Anonim spunea...

...indierent ca una sau alta mi se pare ca acest articol este, pina acum, ce-am gasit io, cel mai pertinent despre doamnele Rune! felicitari...laran

Asterion spunea...

Mulțumesc frumos pentru aprecieri! O sa lansez un blog separat care va conține și articolele cu rune în totalitate

karma police spunea...

excelent post, am vorbit cu maestrii autentici(volva mai bine zis) si runa blanc NU exista orice ar spune unul si altul