duminică, 23 ianuarie 2011

Arhanghelii Barachiel şi Barkiel
Ne vom ocupa acum de doi îngeri care au fost adesea asociaţi şi chiar confundaţi unul cu celălalt din pricina numelor lor atât de similare. Deşi numele lor diferă doar printr-o consoană, aceştia sunt două entităţi separare, cu tradiţii diferite şi oficii separate, iar datoria noastră este de a căuta şi a vedea unde anume s-au păstrat informaţiile intacte cu privire la cei doi, şi unde s-au amestecat. Ca să înţeleg de ce trebuie făcut acest lucru, putem apela la un exemplu istoric: două personaje diferite, unite de imaginaţia şi ignoranţa omului sunt inutile. Alexandru Macedon sau Alexandru cel Mare a fost cuceritorul lumii antice, iar Alexandru Ioan Cuza un domnitor român. Alexandru Cuza Macedon, un domnitor român care a cucerit Grecia, nu a existat, deşi numele celor doi sunt identice şi am putea să îi confundăm. Barachiel înseamnă în limba ebraică “Binecuvântarea lui Dumnezeu” iar Barkiel sau Baraqiel însemnă “Fulgerul lui Dumnezeu”.

Barachiel este prezentat de tradiţia magică solomonică drept priţul angelic al primei Altitudini, însă cel mai des este menţionat sub numele de Barahiel, Verchiel sau Varahiel. Tradiţia creştin ortodoxă îl aminteşte sub numele de Varahiil, şi nu există dubii în privinţa identităţii sale de moment ce numele său este tradus ca "Binecuvântare sau Binecuvântări de la Dumnezeu", reprezentat cu un trandafir alb la piept.

În mai toate lucrările de magie şi astrologie angelică, Barachiel este trecut sub numele de Verchiel ca guvernator al lunii Iulie şi al zodiei Leului. În monumentala sa lucrare “Practica Evocaţiei Magice”, iniţiatul ceh Franz Bardon dă una dintre cele mai interesante şi noi descrieri ale oficiului şi misiunii lui Verchiel. Acesta face parte din cele douăsprezece căpetenii angelice rezidente în zona cosmică a lui Jupiter, adică cei doisprezece îngeri care guvernează semnele zodiacale. Precum este de presupus, sub domnia şi sub controlul său se află mai multe clase de entităţi: trei îngeri ai decanilor zodiei Leului, şase din cei 72 de îngeri natali, 30 de genii ale fiecărui grad, şi nenumăraţi servitori angelici al căror număr nu poate fi estimat. Barachiel este descris drept responsabil în întreg sistemul solar cu Viaţa. Tot ceea ce înseamnă viaţă şi pulsaţie a viului se află în grija acestui magnific arhanghel, şi nu este de mirare, din moment ce Leul este guvernat de Soare, astrul vieţii prin excelenţă. Viaţa nu are nici un secret pentru Barachiel, de la apariţia ei în Universul spiritual, în Universul fizic, până la apariţia acesteia pe Terra. De la cea mai mică bacterie până la cel mai evoluat individ al raselor angelice care locuiesc în sistemul nostru, Barachiel cunoaşte toate formele de manifestare ale viului, le înţelege şi le poate controla dezvolatarea. Deasemenea, Barachiel este patronul tuturor ierarhiilor, din toate punctele de vedere. Ierarhiile naturale, precum lanţul trofic sau genealogia indivizilor, dar şi cele umane, precum ierarhiile politice, sociale, religioase sau spirituale, stau sub semnul său. Cunoaşte cele mai mari taine ale ierarhiilor spirituale universale şi toate secretele ordinii umane. Ajută capii ierarhiilor care slujesc Divinitatea, dar şi supuşii care servesc prin acţiunile lor binele suprem. Barachiel este îngerul regilor, împăraţilor, stăpânilor şi maestrilor, iar talismanele din aur cu numele şi semnul său, fabricate sub auspiciile stelei Regulus şi a constelaţiei Leului, erau la modă printre regii de acum câteva secole. Barachiel protejează nu numai nativii zodiei Leu, dar şi pe cei născuţi Duminica, pe cei care conduc, pe cei aflaţi în posturi importante şi pe cei asupra cărora există responsabilităţi mari. Verchiel este deosebit de bun şi iubitor cu toate fiinţele, dar îşi arată preţuirea în special celor care ocrotesc viaţa, celor milostivi şi celor care ajută fiinţele vii şi le au în grijă. Deasemenea, Verchiel preţuieşte onoarea, morala şi respectul. Putem apela la ajutorul său ori de câte ori ne simţim ameninţaţi sau nedreptăţiţi cu simpla rugăciune: “În numele lui Dumnezeu cel Viu, arhanghel Verchiel (Barachiel), Ajută-mă!”

Barkiel este îngerul fulgerului, stăpânul fenomenelor meteorologice, cu totul diferit de Barachiel. Numele său mai este întâlnit şi sub formele Baraqel, Baraqiel, Barakijal, Barqiel, Barquiel. Marele erudit iezuit Athanasius Kircher l-a pus în legătură cu numele de 42 de litere al lui Dumnezeu, alături de alţi 41 de îngeri, numindu-l “Angelus fulguris seu gladii coruscantis” adică Îngerul Fulgerului sau Sabiei Fulgerătoare. Cea mai veche menţiune a acestui înger este în celebra carte apocrifă a lui Enoch, unde apare al nouălea în lista Veghetorilor. În tradiţia teosofică, în special în lucrările Helenei Petrovna Blavatsky şi în cele ale lui Benjamin Creme, Baraqiel este unul din numele lui Sanat Kumara, şeful Shamballei. Dincolo de toate speculaţile moderne, Barkiel este meţionat prima dată în “Cartea lui Enoh”, ca Barakijal, Barquiel sau Baruqiel, şi este îngerul care a învăţat pe oameni tainele astrologiei. Este un înger legat în principal de arta divinaţiei, deoarece, înafara astrologiei, în vechime observarea fenomenelor atmosferice putea produce predicţii, în special în cazul fulgerelor. Barqiel este nu numai guvernatorul astrologiei şi artelor divinatorii, ci şi cel al astronomiei, astrofizicii şi ştiinţelor care folosesc electricitatea. Barkiel cunoaşte în amănunt toate proprietăţiile materiei, de la atom la cea mai mică particulă sub-atomică, şi felul în care se poate obţine energia pură prin manipularea acestora şi a câmpurilor de forţă. Electricitatea şi toate tainele ei sunt doar o parte nesemnificativă a fenomenelor pe care Barkiel le cunoşte şi le controlează. Înafara acestor domenii strict ştiinţifice, arhanghelul Barkiel este unul dintre cei mai temuţi luptători celeşti, patronul corecţiilor, retribuţiilor şi pedepselor. Ceea ce agreează cel mai mult este loialitatea faţă de Dumnezeu şi faţă de legile sale şi corectitudinea oamenilor cu ceilalţi, calităţi fără de care nimeni nu va putea beneficia de ajutorul lui. Fie că dorim să fim protejaţi de fulger sau de electricitate, sau că dorim să ni se facă dreptate acolo unde am suferit pe nedrept, putem acere ajutorul său foarte simplu, cu multă sinceritate şi smerenie, astfel: “În numele lui Dumnezeu Cel Puternic, arhanghel Barkiel, ajută-mă!”


imagine

http://monastere.bussy.pagesperso-orange.fr/fresques%20et%20icones.html

Apel către bun simţ: cei care copiază aceste articole pentru blogul propriu sunt rugaţi să pună această frază dedesubt:

Articol preluat de pe www.asterionmage.blogspot.com

2 comentarii:

Ciprian spunea...

traditia magica solomonica - poti da cateva detalii ? ma refer aici la sursele/autorii acestei traditii
comparatia cu Alexandru Ioan Cuza - daca vrei sa publici articolul in toata lumea, ar trebui gasita inca o comparatie. pe plan local e foarte buna.
Practica Evocaţiei Magice - ar fi mai corect Practica Evocarii ?
EVOCÁȚIE, evocații, s. f. (Rar) Evocare. ♦ Trimitere a unei cauze spre judecare la altă instanță
sursa www.dexonline.ro
nu sustin ca evocatie are acelas sens din limba engleza in limba romana, dar vocabularul limbii materne nu este suficient pentru a desemna evocare, hermetisti (desi a existat un curent literar), magie, mag, samd.

nu am intentionat ofense, ci corectii. in rest articolul este foarte bun.

Asterion spunea...

Draga Ciprian,

Despre traditia solomonica poti citi destul de bine in cartile lui Lynn Thorndyke, Don Karr, Joseph Peterson, Steven Skinner, Richard Kieckhefer si Claire Fanger din punct de vedere academic, si ca autori seriosi si practicanti, David Rankine si Aaron Leitch.

Articolul nu doresc sa l public nicaieri in lume, va face parte din Cartea Arhanghelilor, scrisa pentru a fi publicata aici, in Romania. Ar fi de-a dreptul ridicol sa scriu pentru un public strain cu trimiteri culturale romanesti, asa cum multe glume din serialele americane nu pot fi inteles de romani din aceleasi motive. Nu se pune problema publicarii in engleza deci stau linistit. Ca exercitiu ludic as incerca in engleza un Alexander the Great si un Alex Sanders the Great :)

Evocare si Evocatia sunt doi termeni care denumesc acelasi proces magic, o traducere valida a germanului Evokation, folosit de Bardon.


Multumesc pentru critici si te mai astept, toate cele bune