miercuri, 12 august 2009

Arhanghelul Samael


Din pricina mai multor autori care au luat de bun divagaţiile unor autori şi mai ingoranţi decât ei, Samael a ajuns să fie una dintre cele mai neînţelese entităţi angelice.

La început, Samael era considerat unul dintre cei şapte îngeri din faţa tronului lui Dumnezeu, unul din cei şapte arhangheli planetari. Cu timpul a fost denaturat şi a ajuns să fie numit demon, vom vedea din ce pricină. Atunci când vedem numele său asociat cu simboluri întunecate, cu satanismul sau luciferianismul, cu magia neagră sau cu alte lucruri “negre” (de la nume de formaţii black metal până la jocuri video sau tatuaje), ne vom da seama că nu acolo este esenţa lui Samael, iar cei care se folosesc de ea în mod abuziv şi neînţelegând-o, o fac pe propria răspundere. Samael este arhanghelul care guvernează sfera planetară asociată cu Marte, iar natura războinică şi plină de foc a acestei sfere a fost un prim pas către transformarea treptată a lui Samael în credinţa populară.

A fost numit şi Shamael, Kamael, Khamael, Chamuel, Shamuel, Samuel sau Samiel. Un celebru occultist asupra cărui învăţături gnostice nu ne vom opri şi-a luat chiar acest nume ca pseudonim. Dacă a făcut bine sau nu, este treaba dumnealui. Numele său, Samael, în limba ebraică, înseamnă “Pedeapsa lui Dumnezeu” şi reprezintă natura războinică şi riguroasă a creaţiei divine. Ocultistul Eliphas Levi îl aminteşte ca “Rege al vulcanilor”, alături de Michael, iar în Conjuraţia celor Şapte, Samael este în mod clar arhanghelul sferei lui Marte, care îl alugă pe diavol. În lucrările lui Papus, Samael apare ca “inteligenţă a planetei Marte, care primeste influenţele lui Dumnezeu prin intermediul lui Zadkiel” şi le transmite la rândul său. Aşadar, nici vorbă de a fi o fiinţă demonică, ci doar una care a suferit din pricina ignoranţei multora. În mod interesant, confundarea lui Samael cu un demon vine din istorie.

În vremurile de demult, fiecare înger era considerat ca fiind patronul unui neam, unui popor. Fiecare neam venea la putere atunci când stelele erau potrivite, iar când vremea unui neam trecea, acesta îşi pierdea din putere şi din influenţă. Împreună cu timpul astrologic mai exista şi timpul angelic. Fiecare înger guverna o zi, o săptămână, o lună, un an, un ciclu, şi aşa mai departe. Este şi normal ca puterea unui anumit neam să fie legată de puterea unui anumit înger. Poporul israelit era sub dominaţia lui Michael, popoarele musulmane sub influenţa lui Gabriel, şi tot aşa, până se ajungea la toate cele 70 sau 72 de neamuri ale Pământului. Un punct decisiv pentru poporul israelit a fost şi dominaţia romană.

Acum două mii de ani Iudeea se afla sub puterea Romei, iar Roma era un imperiu militar care cucerea şi supunea încontinuu. Îngerul care guverna puterea Imperiului Roman şi a latinilor era arhanghelul Samael. Prinţul războiului şi pedepsei era cel care stăpânea Imperiul Roman, iar acest lucru este uşor de văzut dacă privim puţin cultul lor pentru război, pentru zeul Marte, pentru cucerire şi pentru lucrurile militare în general. Odată ce puterea unui anumit popor creştea, însemna că a venit la împlinire perioada în care îngerul său acţiona. Nu mult a trebuit oamenilor să îl asocieze pe Samael, prinţul sferei lui Marte şi Arhanghelul Războiului, cu Imperiul Roman şi atrocităţile comise de acesta. Dacă popoarele se războiesc pe Pământ, omul vede şi îngerii popoarelor războindu-se între ei în ceruri. Chiar dacă acest lucru nu este adevărat, mintea omului este extrem de fertile şi poate vedea lupte sfinte peste tot, fiecare cu credinţa lui. În acest fel, Samael a ajuns să fie asociat puterii romane cotropitoare şi a decăzut din ochii magicienilor, devenind demon. Acest lucru s-a întâmplat, fireşte, numai cu cei stăpâniţi de superstiţie şi ignoranţă, pentru că încă există surse care îl atestă pe Samael ca fiind înger. Unii, din frica de a nu fi asociaţi cu numele acesta, au preferat să îl altereze în mod voit în Camael, deoarece în grafia greacă C-ul se pronunţă S.

Alţii au preferat să îl numească Samiel sau Samuel, din aceeaşi frică de a nu fi acuzaţi că scriu despre demoni. Adevărul este că Samael a fost în cele mai vechi timpuri în tradiţia magică un înger benefic, şi nu orice fel de înger, ci un arhanghel demn de prezenţa Tronului Divin. Rolul său este un fel de invers al rolului jucat de Zadkiel. Acesta din urmă este întruchiparea blândeţii şi belşugului, în timp ce Samael deţine un oficiu mult mai neplăcut. Acesta se ocupă de karma oamenilor din punct de vedere al conflictului şi situaţiilor negative. Războaiele, suferinţele, pedepsele, greutăţile, necazurile şi toate lucrurile neplăcute sau constrictive sunt guvernate de acest arhanghel. Dacă Zadkiel oferă recompensele pe care omul le merită, Samael dă pedepsele. Deoarece omul poate fi recompensat pentru faptele sale bune, dar şi pedepsit pentru faptele sale care produc dezechilibru, există doi arhangheli care fac acest lucru, însă toate cu multă judecată şi dreptate.

Chiar dacă Samael este stăpânul pedepselor, asta nu înseamnă că el este lipsit de iubire sau de milă. Din contră, Samael este o entitate care manifestă o iubire foarte mare pentru oameni, şi tocmai această iubire îl face să fie drept şi să îndeplinească în mod corect judecăţile divine. Pentru un om care a greşit împotriva unui alt om, Samael este bineînţeles, rău, pentru că îl pedepseşte. Dar pentru cel rănit, Samael este salvator şi judecător drept, care îi răscumpără suferinţa şi îl face pe cel care răneşte să plătească. Vedem astfel că funcţia sa este una complicată, şi tocmai din pricina subiectivităţii oamenilor Samael poate părea înger sau demon. Dacă există iertare şi căinţă în faptele unui om, Samael poate îndulci sau ameliora pedeapsa pe care acel om şi-o atrage, iar dacă nu există, acesta lasă plata karmică să se desfăşoare conform planului divin.

Un om violent va deveni victima violenţei, un om abuziv va devi la rândul său victima abuzurilor, şi aşa mai departe. Cu cât acţiunea unui om provoacă mai multă durere, cu atât pedeapsa divină implică mai multă durere ce trebuie suportată. Samael este cel la care trebuie să apelăm pentru a înţelege de ce suferim. Samael ne poate ajuta să înţelegem care este adevărul şi cauza suferinţei, războiului, luptelor, crimelor şi neînţelegerilor, de la cea mai mică suferinţă până la Holocaust, de la cea mai neînsemnată încăierare de grădiniţă până la Războaiele Mondiale. Cu ajutorul iubirii şi luminii lui putem înţelege de ce anume am suferit sau am fost răniţi la viaţa noastră, de ce am îndurat pedepse şi aşa-zise nedreptăţi, si de ce toate acestea au fost, de fapt, drepte şi juste, aflate cu bună înţelegere în planul vieţii noastre. El este, deasemenea, cel care ne protejează de aceste conflicte, dacă noi dovedim prin faptele noastre că merităm, şi că ne-am eliminate deja karma prin fapte merituoase şi pline de iubire.

Ajutorul său poate fi chemat prin următoarea invocaţie-rugăciune: “Prin numele lui Dumnezeu Cel Preaputernic, Elohim Ghibor, te chem, prea-drept şi prea-cinstit arhanghel Samael, pentru a mă ajuta în acest ceas în care am nevoie de curaj, dreptate şi protecţie, Aici şi Acum. Amin!”

14 comentarii:

Anonim spunea...

iti multumim pentru articolele gratuite, pline de invataturi. ramai ca o raza, in aceasta lume intunecata.

citez din articol:
"Poporul israelit era sub dominaţia lui Michael, popoarele musulmane sub influenţa lui Gabriel, şi tot aşa, până se ajungea la toate cele 70 sau 72 de neamuri ale Pământului."

de aici putem spune ca fiecarui popor primordial ii corespunde un inger.

Romania ce inger are desemnat ?
ca popor, trebuie considerat dacic sau pelasgic ? si cand va sosi momentul puterii acestui inger ?

asterion spunea...

cu mare placere. Ele se gasesc si in revista Cosmos, aici le ofer pentru cei care nu au apucat sa citeasca revista sau nu stiu de ea.

Conform unei traditii, Tracia se afla sub dominatia lui Mumiah, ultimul dintre cei 72 de ingeri ai numelui divin, daca nu ma insel.

Nu ar fi vorba neaparat de ingerul unui neam, ci al unei intregi civilizatii sau curent civilizator. Asa cum nu numai arabii sunt guvernati de Gabriel, si cum nu numai evreii de Michael.

Din perspectiva asta, cred ca arhanghelul corespunzator Ramaniei este Tsafkiel, prin conexiunea Zalmoxis-Cronos-Saturn, dar merita sa cercetam si mai departe.
Toate cele bune si multa iubire, astept in continuare comentarii daca aveti, chiar si critici

Anonim spunea...

sunt destule scrieri despre samael

de exemplu, cum ramane cu iubita lui Lilith ? dupa cum spun multe carti oculte... samael e ingerul mortii, iar lilith este o fantoma insetata de sange ( nu am vrut sa intru in amanunte am vrut doar sa redau esentialul )

parerile sunt impartite

Asterion spunea...

anonimule, tu spui:
sunt destule scrieri despre samael

care sunt acestea?

Iubita lui, Lilith? O idee recenta a ocultistilor de LHP, care il transforma pe Samael in demon. Exista o ierarhie demonica destul de prost pusa la punct, unde fiecare se cearta cu fiecare, nu numai demonii, ci si..demonologii intre ei.
As da crezare maidegraba surselor originale decat elucubratiilor luciferiene sau ahrimanice ale lui LaVey sau Michael Ford, care amesta toate traditiile, orice numai pentru o poveste buna de groaza si adepti creduli.

Nu stiu unde ai citit toate astea, dar daca sunt de pe internet si din ce ai auzit, te rog din suflet, documenteaza te din carti, din surse serioase.

Asa exista multe situri care spun multe lucruri, fara baze credibile.

Daca imi poti spune unde ai citit, poate te pot ajuta. Hai sa discutam constructiv.

Anonim spunea...

Care e sursa acestor informatii despre ingeri si de ce difera numele lui Dumnezeu la invocarea fiecaruia dintre acesti ingeri-arhangheli ?
Multumesc

Asterion spunea...

Multumesc pentru intrebare. Una foarte buna dealtfel. In primul rand, numele ingerilor se rapoorteaza la traditia ebraica, numita Kabbala. In aceasta traditie mistica, exista mai multe sfere de influenta ale lumii nevazute, numite de unii Sefire, iar de altii Sfere planetare. Fiecare arhanghel are in guvernare una din aceste zone, iar in fiecare zona se presupune ca exista o anumita Manifestare a lui Dumnezeu. In fiecare sfera exista un nume al lui Dumnezeu la care raspunde orice fiinta aflata in acea sfera, asa cum crestinii simt evlavie auzind de Dumnezeu, musulmanii simt evlavie cand aud de Allah, si hindusii la fel cand aud de Brahman. Toate sunt nume diferite pentru acelasi Tata Universal, dar sub diferite aspecte, carora dau ascultare diferite tipuri de fiinte.

Spre exemplu, sub aspectul EHEYEH, adica Eu SUnt, este inteles Dumnezeu Unicul, cel care Este, iar sub aspectul EL CHAY, Dumnezeu Viu, este inteles Dumnezeu Datatorul de viata.

Informatiile despre arhangheli au surse deosebit de diverse. Am adunat cat am putut din cartile sacre, Biblia, Coranul, Zoharul, etc, din carti care trateaza special angelologia si nu in ultimul rand din surse spirituale.

Incerc sa imbin informatia pe care literatura de specialitate o prezinta, foarte stiintific si rigid, cu frumusetea mesajului spiritual al fiecaruia.

Mai multe detalii bibliografice voi da cand o sa pot scoate "Cartea Arhanghelilor", care este inca la inceput.

angel spunea...

Am vrut sa citesc despre Arhanghelul Rafael si imi apare aceeasi problema ca la Zadakiel, imi apare alt text, aici textul de la Samuel

Asterion spunea...

Greşeala îmi aparţine şi îmi cer scuze. Acum am reparat link-ul , sper să nu mai fie probleme. Merci mult pentru semnalarea greşelii şi te mai aştept pe aici. Toate cele bune, Angel.

Aviva Sarah spunea...

Foarte frumoasa postarea, mi-a fost de mare ajutor.
Insa am o singura intrebare:
Am tot auzit de invocari si conversatii cu ingerii, acestea sunt posibile? Succes in continuare cu blogul si eu voi contiuna sa iti citesc postarile. O zi placuta.

Asterion spunea...

Regret că nu pot scrie și posta mai des, sunt foarte ocupat.
Am postat acum un articol din două care sper să facă puțină lumină. Multă pace!

Magda spunea...

Invocarea ingerilor? Daca vrei/ai nevoie/alegi sa lucrezi cu ei. Buna postarea, in principiu adevarata. Este guvernator al planetei Marte. Insa sentimentul coplesitor de iubire, pace si impacare cu care raman dupa "contactul" cu Chamuel, nu are nimic din "natura razboinica". Ceea ce simt eu este opusul pedepsitorului, razboinicului atroce si strategului. Omul are liberul arbitru si nu ingerii fac razboi sau comit atrocitati pe Terra. Vremurile se schimba. Nu degeaba ezoterie inseamna autocunoastere. Ceea ce "simt" unii si raporteaza la Chamuel (satanism, razboi, crime)e, pentru ei, inceputul autocunoasterii. Ne arata ce si cum au fost si cum si ce sunt ei, nicidecum ce si cum sunt ingerii. E vremea ca tot ce e rau sa iasa la suprafata, pentru ca numai asa, raul poate fi invins de viata si iubire. Chamuel parca vine cu trandafiri salbatici culesi de pe Marte. :) Spre deosebire de alti Arhangheli (cine ar fi crezut?!)care sunt mult mai duri ca prezenta. Uriel de exemplu. Este cumplit. Strict, dur, clar, nu accepta nuante si comentarii. Daca ii ceri protectie sau pedepsirea celor care ti-au facut rau, ajungi sa plangi de mila dusmanilor....Sau Gabriel, poate fi napraznic. Trebuie sa fii extrem de atent la vorba si la gandurile care iti trec prin minte. Uneori si Cassiel. Nu stiu cum se face, dar ingerii cei mai plini de iubire, protectori aducatori de liniste si impacare, sunt chiar razboinicii Mihail si Chamuel. Contrar asteptarilor, asta am simtit eu si nu stiu sa am vreo problema cu perceptiile.

Anonim spunea...

Ce parere aveti de sigiliul lui Samael? Cheia 17...cel ce va alunga pe diavol. Astept sa imi raspundeti, apoi o sa va spun si motivul intrebarii. Cu drag

Asterion spunea...

Nu am nici cea mai vagă idee la ce vă referiți, dragă domn sau doamnă. Cheia 17 din câte și din ce sursă? Fiți concis/ă.

Anonim spunea...

Fiecare arhanghel are o cheie. 17 e a lui Samael...22 a lui Zadkiel. Aceste chei se pot afla in ADN-ul unor oameni. Un fel de...bucati de arhanghel intrupate. Spun ce mi s-a spus si mie intr-o conversatie despre ei. Dar daca nu stiti ca arhanghelii au chei, banuiesc ca intr-adevar subiectul va depaseste. Multumesc oricum. Vroiam o parere pentru ca mi-a placut cum ii descrieti. Felicitari! Cu drag